Le mulțumesc tuturor celor care au acceptat invitația mea la evenimentul pe care l-am organizat astăzi: Effective COVID-19 Therapeutics – Healthcare System Management and Resilience.
Dezbaterea a reunit medici care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19, precum dr. Roger Paredes și conf. univ. prof. Simin Aysel Florescu, Angelika Niebler, colega mea de la Comisia ITRE, reprezentanți ai Comisiei Europene, Agenției Europeane pentru Medicamente și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, precum și reprezentanți ai industriei farmaceutice. Eforturile tututor acestora sunt cruciale în această perioadă pentru a salva vieți și pentru a menține spitalele funcționale.
Pandemia COVID-19 ne-a arătat tuturor care și unde ne sunt lipsurile. Niciun sistem medical din lume nu a fost pregătit pentru a face față acestei crize: o provocare imprevizibilă, la scară mondială, care necesită mobilizarea urgentă a resurselor și afectează întreaga populație.
Există însă și un revers al medaliei. Pandemia a condus la decizii fără precedent pentru investiții în Sănătate. Pentru următorii ani avem 5,1 miliarde de euro în UE pentru investiții durabile în special în prevenire, diagnostic și tratament.
Recent, cu toții am văzut știri foarte încurajatoare despre noile antivirale orale pentru pacienții, care nu sunt spitalizați. Sper că astfel de progrese vor ajuta la menținerea pacienților în afara spitalelor și vor salva vieți. Comisia Europeană trebuie să susțină statele membre pentru cumpărarea acestor medicamente prin acorduri comune de achiziții sau alte mecanisme potrivite. Acest lucru ar duce cel mai probabil la prevenirea internării unor pacienți și degrevarea spitalelor. Este corect să spunem că standardul de îngrijire pentru pacienții COVID-19 a evoluat continuu în ultimii doi ani, însă chiar și așa spitalele se confruntă în continuare cu valuri uriașe de bolnavi în stare gravă.