Dragi invitați, dragi prieteni,
Sunt bucuros să văd un interes atât de mare din partea dumneavoastră cu privire la acest subiect. Prezența dumneavoastră la acest eveniment este extrem de importantă, având un rol esențial pentru a face din Uniunea Europeană un loc mai sănătos.
Înainte de a începe, aș dori să fac o declarație foarte importantă: reuniunea de astăzi se desfășoară sub interpretarea strictă a articolului 5.3 al Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului care impune autorităților publice să acționeze pentru a proteja politicile de sănătate publică din industria tutunului.
Este important să stabilim acum o bază pentru discuțiile viitoare în perspectiva viitoarelor alegeri și să ne angajăm astăzi să o facem în mod regulat pentru a ne asigura că politica este definită pe baza celor mai bune practici și reglementări internaționale, în interesul cetățenilor europeni.
Pentru început, aș dori să fac câteva comentarii pe marginea discuției noastre de astăzi.
Comerțul paralel cu tutunul este un fenomen care are consecințe atât asupra sectorului sănătății publice, cât și asupra sectorului economic și anume creșterea numărului de decese premature cauzate de tutun și a pierderilor imense, estimate la 10-20 miliarde de euro pe an, pentru statele membre ale UE .
Comerțul paralel presupune contrabanda, comerțul ilicit, contrafacerea, comerțul transfrontalier … și toate acestea se traduc la sfârșitul zilei într-o expunere sporită a cetățenilor la factorul de risc numărul unu pentru bolile cardiovasculare și alte boli cronice.
Fumatul rămâne o preocupare cheie pentru sănătatea publică în lume, nu doar în Uniunea Europeană.
Deoarece este un fenomen complex, pentru a găsi soluții corecte, trebuie să îl înțelegem bine. Este esențial să se înțeleagă originea și compoziția comerțului paralel pentru a promova și implementa cele mai eficiente soluții.
De la adoptarea „actelor UE de punere în aplicare și a actelor delegate” în temeiul DTR 2014, Protocolul OMS a intrat în vigoare la 25 septembrie 2018.
48 de părți au ratificat Protocolul OMS „Eliminarea comerțului ilicit cu tutun”, care a intrat oficial în vigoare la 25 septembrie 2018. Acest tratat internațional a devenit astfel un standard juridic superior.
Agenda Evenimentului
14:40 – Observații introductive ale Președintelui ENSP, dr. Francisco Rodriguez Lozano și membru al Consiliului de parteneriat al fumatului,
14:50 – Cadrul legal adoptat în temeiul TPD și actele sale derivate – Dr. Filip Borkowski, șef adjunct al unității la unitatea B2, Asistență medicală transfrontalieră și controlul tutunului.
La sfârșitul anului 2017, Comisia Europeană a adoptat „actele de punere în aplicare și delegate” referitoare la trasabilitatea produselor din tutun, iar în decembrie anul trecut Comisia a prezentat al doilea plan de acțiune pentru combaterea comerțului ilicit cu tutun 2018-2022.
15:00 – Articolul 7 și Articolul 8 din Protocolul privind comerțul ilicit cu OMS-FCTC – Dl. Leszek Bartlomiejczyk, Reprezentant ENSP
Realizat din 2007 și adoptat în 2012, Protocolul OMS „pentru eliminarea comerțului ilicit cu tutun” a intrat în vigoare la 25 septembrie 2018, după ce a obținut mai mult de 40 de ratificări. Articolul 8 prevede instituirea unui sistem T & T controlat de părți și trasabilitatea strict independentă de la producătorii de tutun.
15:10 – Comerțul ilicit cu tutun – dl Luk Joossens, Ofițer de advocacy la Liga Europeană a Cancerului
15:20 – Cercetarea privind controlul tutunului – Dl Allen Gallagher, Universitatea din Bath, Departamentul pentru Sănătate, Grupul de Cercetare pentru Controlul Tutunului
15:30 – Cadrul juridic adoptat de Comisia Europeană în raport cu Protocolul OMS – Dr. Curtis Vaisse, Asociația Internațională de Impunere a Impozitelor
15:40 – Întrebări și răspunsuri
16: 15 – Intervenții din partea altor deputați europeni (dna Ms Rivasi, deputatul european Aker)
16:25 – Observații de încheiere, MEP Cristian Bușoi