Europarlamentarul Cristian Bușoi, membru al Delegației Parlamentului European pentru Zona Mediteraneană, a vizitat, astăzi, miercuri, 30 martie 2016, tabăra de refugiați din Valea Bekaa.
Europarlamentarul român face parte din delegația Grupului Popular European, care este prezentă timp de două zile în capitala Libanului, având pe agendă întâlniri cu premierul libanez Tammam Salam (și președinte interimar), cu ministrul al Externelor și Imigrației, Gebran Bassil, cu președintele Parlamentului libanez și reprezentanți ai principalelor forțelor politice parlamentare, cu Patriarhul maronit și reprezentanți ai forțelor Națiunilor Unite din Liban.
„Dacă nu ieșim din birourile comode și discursurile corecte politic ale UE nu vom înțelege niciodată problema imigranţilor – iar ce nu înțelegem, nu putem rezolva. Am fost impresionat de suferințele prin care au trecut refugiații din această tabără. Și-au pierdut rudele în războiul din Siria, sunt nevoiți să traiască în condiții mizere, accesul la servicii medicale și la medicamente este foarte precar, iar hrana este puțină. Doar câțiva dintre ei au șansa să își găsească de lucru, ca să poată acoperi costurile cu electricitatea, închirierea spațiilor în care au ridicat corturi și mâncare pentru familie. Abia după ce vezi o tabără de imigranţi îți dai seama că UE este anchilozată şi în modul în care gândesc liderii şi în modul în care merg instituţiile europene. Aceste vizite ajută la înțelegerea fenomenului imigraţiei, dar nici pe departe nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele din UE. Venind aici și înțelegând mai bine că exodul acesta a început cu 4 ani în urmă, îți dai seama cât de târziu s-a trezit Europa și cât de anevoios se mișcă în continuare. Îmi pare rău să spun, dar abia aici se poate vedea că Europa nu are politică externă, are doar un ghem de interese uneori contradictorii, alteori obscure, care au făcut posibilă creşterea unui conflict până acolo unde se revarsă peste noi, europenii”, a susținut Cristian Bușoi după vizitarea taberei de refugiați de la Bekaa.
Libanul este a doua țară din regiune ca număr de refugiați sirieni găzduiți pe teritoriul național, după Turcia. Libanul, cu o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori, găzduiește peste 1 milion de refugiați sirieni. De aici și interesul Grupului Popular European din Parlamentul European pentru situația din această țară, a cărei înțelegere directă poate favoriza o mai bună gestionare a crizei imigranților la nivel european.