Astăzi, la evenimentul cu tema: Reducerea folosirii metanului în lanțurile internaționale de aprovizionare (Methane abatement along international supply chains), organizat de Agenția Internațională pentru Energie.
Emisiile de metan sunt a doua cea mai mare cauză a încălzirii globale. În UE, aproximativ 53% din emisiile antropogene de metan provin din agricultură, aproximativ 26% din deșeuri și aproximativ 19% din sectorul energetic. Măsurarea și raportarea lor se face însă cu dificultate pentru că, odată ajuns în atmosferă, metanul se amestecă bine cu alte gaze, dar și din cauza faptului că emisiile provin dintr-o varietate de surse.
În ciuda dovezilor care arată că metanul are directă legătură cu schimbările climatice, în prezent în UE nu există nicio politică dedicată reducerii emisiilor antropogene de metan. Tocmai de aceea, Parlamentul European a solicitat Comisiei să elaboreze un plan strategic pentru reducerea emisiilor și o legislație adecvată. Iar noi, în Comisia ITRE lucrăm la un raport complex pe această temă pe care îl vom vota la mijlocul lunii iulie. Va urma apoi votul în Comisia pentru Mediu și Sănătate în septembrie și votul final, în Plen, în octombrie.