De la începutul anului trecut, prețul de piață al gazelor naturale a crescut dramatic, precum și prețul energiei electrice. Este un amestec nefericit de cauze, dar efectul este același: creșterea prețurilor la energie, care afectează toate statele membre ale UE, pe unele mai mult decât altele. În plus, din cauza exploziei neașteptate a tarifelor, sărăcia energetică s-a adâncit în ultimele luni.
Fie că vorbim de fluctuațiile prețului gazelor, de întreținerea vechii infrastructuri, de reducerea producției interne, de creșterea cererii în Asia, de jocul pe care Gazprom îl face pentru a-și crește profitul și de dependența unor țări UE de resursele sale, de speculațiile UE – ETS (certificatele de emisii) care au crescut prețul cotelor de carbon, toate acestea sunt cauze directe sau chestiuni care contribuie la ceea ce vedem astăzi.
Am avut o dezbatere generală în plenul Parlamentului European și un schimb de opinii foarte bun cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, în Comisia ITRE, pe care o conduc.
Setul de instrumente lansat în octombrie de Comisia Europeană conține multe măsuri bune pentru acțiunea pe termen scurt. Dar, așa cum au concluzionat statele membre în consiliul ENER din decembrie și au subliniat și în discuțiile de la Amiens din Franța, avem nevoie de măsuri suplimentare pe termen scurt, precum și de soluții pe termen mediu și lung la această criză, aliniate cu legile, principiile și standardele europene existente.
Acum, mai mult decât oricând, când criza riscă să creeze nemulțumiri puternice în rândul cetățenilor și întreprinderilor și chiar să scadă sprijinul pentru Green Deal, avem nevoie de o mai bună coordonare și mai multă solidaritate între noi. Vom avea nevoie de măsuri pentru evitarea volatilității piețelor de gaze naturale, consolidarea protecției consumatorilor, sprijinirea populației și IMM-urilor, protecție suplimentară pentru consumatorii vulnerabili, dezvoltarea de contracte de energie electrică pe termen lung bazate pe energii cu emisii zero și o aprovizionare cu gaz stabilă și accesibilă pentru perioada de tranziție.
Este clar că sursele regenerabile vor juca un rol important în scăderea prețurilor la energie, acest lucru clar nu se va întâmpla peste noapte, însă reglementarea pieței va trebui adaptată la rolul crescând al surselor regenerabile. Trebuie să accelerăm creșterea surselor regenerabile în mixul nostru energetic și, de asemenea, a capacităților nucleare în acele țări care doresc să utilizeze această formă de energie și peste tot trebuie să creștem eficiența energetică.
Reafirm și importanța interconectivității ca modalitate de a întări rezistența pieței și, de asemenea, nevoia urgentă de diversificare a ofertei, de a nu rămâne dependenți de un singur furnizor mare și o felicit pe Kadri Simson pentru eforturile sale în această direcție.
Printre alte posibile măsuri de intervenție structurală, crearea unei Platforme europene pentru achiziționarea de gaze și creșterea stocării de gaze în UE poate aduce beneficii Europei atât datorită coordonării planificării, cât și a aprovizionării.