Într-un interviu acordat euronews, ministrul spaniol Nadia Calviño își exprimă solidaritatea Spaniei față de statele UE cele mai afectate de criza energetică, amintind că țara ei, când a fost puternic lovită de pandemie, a fost un beneficiar al acestei solidarități europene.
Pe măsură ce criza energetică escaladează, prețurile gazelor naturale sunt de patru ori mai mari decât iarna trecută, iar inflația este la un nivel record de două cifre. UE încă se luptă să găsească un teren comun. Există vreo modalitate de a scăpa de situație? Euronews a mers la Luxemburg pentru a discuta problema cu vicepremierul Spaniei, Nadia Calvino.
Efi Koutsokosta, Euronews: Așadar, domnule ministru, războiul din Ucraina a avut un impact dramatic asupra situației energetice din Europa, cu un efect de propagare asupra economiilor noastre. Cât de rea este situația?
Nadia Calviño, viceprim-ministrul Spaniei: Ei bine, evident, cu toții suntem afectați de războiul de la ușa Europei, de la ușile noastre individuale și, de asemenea, de șantajul energetic al lui Putin. Cu toate acestea, gradul de impact resimțit de oameni va diferi în funcție de țară. Deci, aveți unele economii, cum ar fi economia germană, țările baltice sau țările vecine cu Ucraina, care sunt cele mai direct afectate. Și, din fericire, alte țări, precum Spania, care suferă mai puțin în sensul că suntem mai puțin dependenți de petrol și gaze din Rusia, sunt mai puțin afectate de consecințele situației actuale.
Efi Koutsokosta:
Dar când vine vorba de răspunsul european la această criză, există o mulțime de critici adresate UE pentru că nu a reușit să abordeze prețurile ridicate ale gazelor importate în Europa. Deci, credeți că UE nu a reușit până acum să se ridice la înălțime?
Nadia Calviño:
Mi-aș fi dorit să fi acționat mai devreme, dar știi, mai bine mai târziu decât niciodată. Susținem foarte mult ca Comisia să ia măsuri decisive acum și susținem foarte mult limitele de preț pentru achizițiile comune și, de asemenea, urmând exemplul mecanismului iberic cu prețul maxim al gazului, care este un plafon de preț. Cred că se dovedește a fi extrem de eficient în limitarea prețurilor și limitarea sau reducerea/atenuarea impactului asupra cetățenilor și companiilor.
Efi Koutsokosta:
Dar, știți, în timp ce UE încearcă să găsească o soluție paneuropeană, guvernul german a spus că este gata să cheltuiască până la 200 de miliarde de euro pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să facă față creșterii prețurilor la energie. Credeți că acest lucru subminează cu adevărat o abordare paneuropeană a crizei energetice?
Nadia Calviño:
Așa cum am făcut cu pandemia, cred că trebuie să răspundem pe baza a trei principii. Asta înseamnă unitate, hotărâre și solidaritate. S-au dovedit a fi cei potriviti atunci când ne-am confruntat cu pandemia, care a fost o provocare globală. Și acum, când ne confruntăm cu o altă provocare care depășește granițele naționale, cred că ar trebui să acționăm uniți și ar trebui să găsim modalități de a răspunde într-un mod cât mai eficient posibil. Acestea fiind spuse, trebuie să luăm în considerare faptul că impactul este diferit în diferite țări. Acest lucru arată, de asemenea, că trebuie să avem o flexibilitate adecvată în cadrul regulilor noastre pentru a face față diferențelor dintre diferitele economii și provocărilor cu care ne confruntăm.