Energiile regenerabile au satisfăcut toată creșterea cererii globale de energie electrică în prima jumătate a anului 2022, arată un raport de la Ember.
Grupul think tank din Londra a constatat că o creștere a energiei solare, eoliene și hidroelectrice a prevenit o posibilă creștere cu 4% a generării de combustibili fosili și a rezultat 230 de milioane de tone de emisii de CO2. Acesta este echivalentul cu scoaterea de pe drum a peste 49 de milioane de mașini pe benzină timp de un an.
Ember a folosit date din 75 de țări care reprezintă aproximativ 90% din cererea mondială de energie electrică și a comparat primele șase luni din 2022 cu 2021. Raportul a constatat că am folosit cu 389 terawați mai multă energie electrică decât anul precedent – o creștere a cererii de 3 la sută.
Energiile eoliană și solară au satisfăcut 77% din această cerere crescută, energia hidroelectrică fiind satisfăcând mai mult decât restul. Creșterea acestor forme de energie a oprit nevoia noastră de a genera mai mult combustibili fosili.
În Europa, eolianul și solarul au urmat tendințele globale, dar criza energetică și secetele prelungite din această vară au cauzat o scurtă creștere a utilizării cărbunelui.
Pe măsură ce râurile s-au uscat și lacurile s-au micșorat în dimensiune, producția hidroelectrică și nucleară a scăzut semnificativ în prima jumătate a anului. Producția de energie nucleară a scăzut cu 12%, în mare parte din cauza întreruperilor la centralele franceze și a închiderilor din Germania.
Având în vedere secetele din acest an, Ember spune că hidroelectricul va rămâne probabil o sursă curată de energie pentru Europa, dar este puțin probabil să se extindă în continuare. Anul trecut a generat 12% din energia electrică a UE.
De asemenea, think tank-ul adaugă că energia solară este o bună completare pentru cea hidroelectrică în anii mai uscați. Panourile solare plutitoare amplasate pe baraje pot reduce evaporarea și pot genera mai multă electricitate în zilele însorite pentru a compensa deficitul.
Deși vântul și solarul au îndeplinit aproximativ jumătate din deficitul observat în Europa în prima jumătate a anului, raportul a constatat că este cărbunele cel care a umplut restul decalajului, deoarece țările au repornit centralele pentru a menține luminile aprinse.
Cu toate acestea, utilizarea cărbunelui este încă în scădere. În prima jumătate a anului 2022, combustibilul fosili a furnizat 16% din mixul energetic al Europei – o reducere semnificativă față de 2015, când a reprezentat un sfert din producția de energie electrică a UE.