Candidatul PNL la Primăria Generală a Capitalei, Cristian Buşoi, a povestit EVZ cum l-a convins pe Klaus Iohannis să-l susțină.
-De ce doriţi să renunţaţi la locul de europarlamentar pentru funcţia de primar general al Capitalei?
Am intrat în politică în PNL de tânăr, la vârsta de 18 ani, din dorinţa de a schimba ceva în bine pentru ţara mea. Traiectoria a fost una pas cu pas şi am încercat în permanență să învăţ foarte mult şi să mă implic doar acolo unde pot aduce o contribuţie semnificativă. Funcţiile ocupate de-a lungul timpului, inclusiv cea de europarlamentar, au reprezentat momente în care a trebuit să îmi probez responsabilitatea şi încrederea acordată de electorat. În cei 7 ani în care am avut onoarea să reprezint România în Parlamentul European am contribuit la îmbunătăţirea legislaţiei europene în câteva zeci de directive şi regulamente, cele mai multe din domeniul sănătăţii. Dar lucrurile cu adevărat concrete şi durabile le poţi face în poziţii executive. Am mai renunţat o dată la Parlamentul European pentru funcţia de preşedinte al CNAS şi am reuşit în scurt timp să repornesc proiectul cardului de sănătate, care va reduce frauda din sistemul sanitar şi va aduce beneficii pacienţilor. În acest moment, am acumulat suficientă expertiză încât să pot rezolva, cu multă implicare şi responsabilitate, problemele importante ale Capitalei.
– Cum l-aţi convins pe Klaus Iohannis să vă susţină în cursa pentru primăria Capitalei?
Domnul Preşedinte nu a exprimat vreo poziţie de susţinere a mea sau a oricărui candidat. Împărtăşim, însă, acelaşi tip de principii liberale şi de dreapta. Am fost ales de Congresul PNL din vara lui 2014 ca vicepreşedinte al PNL în momentul în care domnia sa a fost ales preşedinte PNL. Am fost alături de domnul Preşedinte în campania prezidenţială. Cred cu putere în proiectul domniei sale pentru România şi sunt convins că, după cei 10 ani în care România va fi condusă de domnul Iohannis, ţara noastră va fi mai prosperă, cu instituţii care vor lucra în sprijinul cetăţeanului, cu o direcţie mult mai clară în Uniunea Europeană şi în parteneriatul cu SUA. Sibiul rămâne, indiscutabil, reperul fundamental pentru o reuşită administrativă în România. De altfel, acest lucru se vede cu ochiul liber pentru cine merge acolo. Cred că Bucureştiul, sub conducerea unei administraţii liberale, serioasă şi dedicată lucrului bine făcut, inspirată şi de succesul remarcabil al Sibiului, poate să le ofere celor care trăiesc aici o Capitală sănătoasă, atractivă, prosperă, europeană.
-Numiţi trei proiecte pe care doriţi să le demaraţi dacă veţi fi ales primar al Bucureştiului.
-După cum am anunţat deja, principalul proiect pe care îl doresc realizat este construirea celui mai performant spital din Sud-Estul Europei aici, la Bucureşti – un spital de secol XXI, care să ofere nu doar bucureştenilor posibilitatea de a beneficia de servicii medicale la standarde europene, dar chiar unei întregi regiuni. În al doilea rând, este clar că trebuie rezolvată cât mai rapid problema traficului deoarece este inadmisibil ca un bucureştean să petreacă în medie peste opt ore pe săptămână blocat în maşină. De asemenea, trebuie soluţionată problema RADET, o gaură neagră pentru bugetul Capitalei şi o ameninţare constantă în ultimii ani pentru confortul bucureştenilor, şi există soluţii de scădere a facturii la căldură a bucureşteanului cu 30%. Nu în ultimul rând, aş dori să pun ordine în cheltuielile administraţiei deoarece în ultimii 15 ani s-au irosit sume incredibile în proiecte eşuate, inutile sau supradimensionate.
– Dacă nu câştigaţi Primăria Generală a Capitalei ce veţi face mai departe în carieră dvs. politică?
– Participarea în competiţii electorale are sens doar în măsura în care eşti convins că vei câştiga. Iar eu am convingerea deplină în reuşita electorală deoarece mă bazez pe soluţiile administrative pe care PNL le prezintă unui oraş cu probleme foarte grave, care s-au exacerbat în ultimii 7 ani de administraţie de stânga.
– Credeţi că Laura Codruţa Kovesi ar putea fi confirmată pentru un nou mandat la conducerea DNA?
– În calitatea mea de deputat în Parlamentul European, vă pot spune nu doar că DNA reprezintă una dintre instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei, dar şi una dintre instituţiile apreciate la nivel european şi de partenerii noştri transatlantici, fiind chiar un model pentru ţările din regiune. Cred că există toate argumentele să fie o continuitate la conducerea acestei instituţii, dar sigur că în final decizia va fi a celor care au competenţe directe specificate în lege pentru acest proces de desemnare a conducerii unei instituţii importante pentru viitorul României.
– Numiţi o personalitate politică pe care aţi reevaluat-o sau cu care v-ați împăcat în 2015.
– Nu îmi amintesc să fi avut foarte multe polemici şi nici multe animozităţi în anul trecut. Cred că avem nevoie de o schimbare inclusiv în atitudinea şi discursul multor politicieni care abuzează de prea multe ori de un limbaj violent şi iresponsabil. Oamenii se uită la noi şi aşteaptă modele iar noi trebuie să încercăm, pe cât putem, să ridicăm cât mai sus nivelul, în ciuda divergenţelor inevitabile care apar în politică. Am stat departe de polemici şi animozităţi personale cu colegii din sfera politicului. Cred cu tărie în judecata electoratului, singurul îndreptăţit să reevalueze sau să se împace cu vreun politician.
Interviu publicat pe: evz.ro