Am participat, astăzi, la evenimentul “Invizibili, dar reali”, organizat sub egida Parlamentului României, care a adus în atenție o temă foarte sensibilă și extrem de actuală: depresia.
25% din populația Europei trăiește cu depresie sau anxietate, iar 50% din cazurile de depresie rămân netratate. Depresia costă sistemele de asistenţă medicală europene până la 92 de miliarde de euro în fiecare an. Costurile sociale și economice ale depresiei sunt ridicate și constituie o amenințare majoră pentru productivitatea și dezvoltarea durabilă în Uniune.
Deja înainte de pandemia de COVID-19, starea sănătății mintale a populației din Europa era un motiv de îngrijorare. În timpul pandemiei, problema s-a acutizat. Criza medicală și cea economică au cauzat o povară tot mai mare asupra bunăstării mintale a cetățenilor, cu dovezi ale unor rate mai mari de stres, anxietate și depresie. Tinerii și persoanele din grupurile cu venituri mai mici sunt considerate cu risc crescut.
Ca responsabil al programului european pentru Sănătate, EU4Health, am cerut o finanțare mai bună și mai mult focus pe diagnosticul precoce, tratamentul, sprijinul și prevenirea depresiilor și bolilor mintale. În același timp susțin formarea practicienilor în sănătate mintală și integrarea lor în instituțiile de îngrijire primară.