Primul reactor comercial de fuziune nucleară din lume va fi pus în funcțiune până în 2040, a promis guvernul Regatului Unit. Uzina – care teoretic ar putea furniza energie curată aproape nelimitată – va fi construită în Nottinghamshire. Locația a fost dezvăluită luni de secretarul de afaceri Jacob Rees Mogg la Conferința Partidului Conservator din Marea Britanie.
„Centrala va fi prima de acest gen, construită până în 2040 și capabilă să pună energie în rețea”, a spus el. „Procedând astfel, va dovedi viabilitatea comercială a energiei de fuziune pentru întreaga lume”.
Guvernul a promis mai mult de 220 de milioane de lire sterline (252 de milioane de euro) pentru programul STEP (Spherical Tokamak for Energy Production) pentru a livra instalația de energie de fuziune. Va înlocui o centrală electrică pe cărbune care se va închide anul acesta. Cu toate acestea, cercetătorii spun că există încă obstacole uriașe de depășit înainte ca tehnologia să fie viabilă.
Fuziunea este procesul care creează căldură și lumină în interiorul soarelui. Într-o reacție de fuziune, doi atomi se lovesc împreună pentru a forma un singur atom, eliberând cantități masive de energie. Acest proces are loc constant în interiorul stelelor, unde tone de atomi de hidrogen se ciocnesc la fiecare milisecundă. Când își rup legăturile atomice – și formează atomi de heliu mai grei – generează căldură și lumină.
Cercetătorii vor să reproducă acest proces pe Pământ. Pentru a face acest lucru, ar trebui să încălzească hidrogenul gazos la mai mult de 100 de milioane de grade. Nu există materiale care să reziste la contactul direct cu această temperatură – astfel încât atomii supraîncălziți vor fi forțați împreună cu magneți puternici în interiorul unui dispozitiv cunoscut sub numele de „tokamak”.
Dacă ceva nu merge bine în interiorul unui reactor de fuziune, dispozitivul pur și simplu se oprește – așa că nu există niciun risc ca această căldură colosală să fie dezlănțuită.