Prezenţa lui Marine Le Pen în România va cultiva neîncrederea românilor în Uniunea Europeană şi va susţine, tacit sau mai pe faţă, interesul rusesc de a dezbina şi a stăpâni Europa. Mă aştept ca autorităţile abilitate ale statului să monitorizeze cu atenţia adunarea radicalilor care sapă constant la temelia încrederii în Uniune, contribuind la situaţii de tip Brexit pe care le vom deconta cu toţii, noi europenii, dacă se ajunge la implozia Europei.
Românii sunt toleranţi şi politicoşi, dar atitudinea politică cea mai adecvată a autorităţilor din România ar fi să exprime clar că Marine Le Pen, un politician extremist și care s-a opus vehement aderării României în spaţiul Schengen, nu este binevenită în România.
După cum, tot Le Pen, alături de toți radicalii europeni, a ventilat şi încurajat în dezbaterea publică franceză mesajele prin care românii erau cerşetori şi periferici – aşa cum se vorbeşte în cercurile politice radicale din Franţa despre români şi europenii din estul Europei. Extremismul politic al lui Marine Le Pen nu trebuie lăsat să se strecoare în România pentru că nu face decât să alimenteze mesajele rasiste care se ivesc deja prin Bucureşti şi prin ţară.
România are nevoie ca şi Guvernul şi premierul Cioloş şi PNL să vină cu un mesaj de toleranţă şi de temperare a extremismelor din societate şi a radicalismelor populiste pe care le promovează politicieni cinici care vor să exploateze temerile românilor în scop electoral.
Reprezentanţii partidelor care se reunesc la Sinaia vor ca România să uite injuriile şi acuzaţiile xenofobe pe care aceste partide le-au adus românilor. Şi aduc aminte că Partidul Libertăţii susţinea ca România să fie „alungată imediat din Uniunea Europeană”, iar Liga Nordului s-a opus puternic admiterii României în Schengen. Aşa-zisa dezbatere este o strânsură de radicali şi extremişti care vor să-şi mascheze pornirile autoritariste şi extremiste sub aparenţa unei moderaţii ipocrite.
Cristian Buşoi
Prim-vicepreşedinte PNL