Susţinerea preşedintelui Iohannis pentru un premier politic, după alegeri, reprezintă o opţiune de normalitate politică, după un an de guvernare apolitică pe care partidele l-au avut la dispoziţie pentru a găsi soluţii de recredibilizare. Nu există democraţie funcţională cu partide şi clasa politică golite de credibilitate, iar pentru acest motiv, în 2015, preşedintele Iohannis a venit cu soluţia unui guvern apolitic.
În aceeaşi măsură, nu există democraţie funcţională în afara soluţiilor politice, iar conturarea unei opţiuni politice a unui premier venit din afara politicii confirmă un reflex de însănătoşire democratică şi de revenire la funcţionalitate politică, după două rânduri de alegeri în acest an.
Un an de guvernare apolitică a fost o perioadă de autoevaluare acordată clasei politice şi partidelor, pentru a da semne că adoptă soluţii concrete de recredibilizare. PNL a înţeles lecţia acestui an adoptând codul de integritate şi renunţând la aleşi care, deşi aduceau voturi, erau incompatibili moral cu condiţiile de integritate asumate de PNL.
După declaraţia preşedintelui Iohannis că va susţine un premier politic, cohorte de propagandişti au ocupat dezbaterea publică ca să demonstreze imoralitatea unei apropieri a premierului Cioloş de politică. Faptul că cineva din afara politicii manifestă o opţiunea politică este de ajutor pentru credibilitatea politicii în sine, pentru partide şi pentru funcţionalitatea democraţiei, de care ar trebui să ne îngrijim cu toţii, indiferent de partid.Campania agresivă de atac la adresa premierului Cioloş – să nu care cumva să gândească la o opţiune politică – arată doar sentimentul de nesiguranţă pe care îl au pesediştii, ori de câte ori nu controlează tot ce mişcă şi simt că pierd teren.
Cristian Buşoi
Prim-vicepreşedinte PNL