Orașele europene și-au unit forțele pentru a găsi modalități mai rapide de promovare a energiei curate și de reducere a combustibililor fosili, promovând obiectivele climatice devenite mai urgente de războiul Rusiei din Ucraina.
În Lyon, Franța, un proiect susținut de UE sprijină eforturile orașului de a înlocui fostele centre industriale cu noi structuri și spații publice, de a introduce surse regenerabile și de a moderniza clădiri. Credit imagine: Bastien Nvs prin UnsplashOrașele europene și-au unit forțele pentru a găsi modalități mai rapide de promovare a energiei curate și de reducere a combustibililor fosili, promovând obiectivele climatice devenite mai urgente de războiul Rusiei din Ucraina.
Orașele sunt esențiale în lupta împotriva încălzirii globale – ele consumă două treimi din energia globală și reprezintă mai mult de 70% din emisiile de gaze cu efect de seră ale lumii .
Aproximativ trei din patru oameni din Europa trăiesc în zone urbane. Una dintre provocări este cum să le furnizezi energie fiabilă și accesibilă, ecologică – mai ales dacă provine din surse intermitente, cum ar fi vântul sau solarul.
Utrecht din Țările de Jos conduce un proiect finanțat de UE care testează o serie de posibilități de energie curată, împreună cu Nisa în Franța și Göteborg în Suedia.
Utrecht însuși încearcă să folosească mașini electrice pentru a ajuta la trecerea la energia regenerabilă.
„Punctele de încărcare care sunt capabile atât să stocheze electricitatea solară în bateria mașinii, cât și să o alimenteze înapoi în sistemul energetic au fost instalate în oraș”, a spus Roel Massink, care lucrează pentru orașul Utrecht. De asemenea, este coordonator al proiectului UE, numit IRIS Smart Cities.
Deși orașul olandez nu este primul care folosește astfel de puncte de încărcare „bidirecționale”, este primul care le testează la nivel de district.
Astfel de puncte permit vehiculelor electrice să fie încărcate în timpul zilei cu energia generată de la panourile solare din apropiere și să acționeze ca stocare a bateriei pentru această energie.
Când mașinile sunt parcate și conectate la priză, surplusul de energie din baterie poate fi reintrodus în rețeaua națională. Acest lucru este util în special seara, când consumul de energie la domiciliu atinge vârfuri.
„Are o dublă funcție – echilibrarea sistemului energetic și asigurarea transportului cu emisii curate”, a spus Massink.
Centrală electrică virtuală
Utrecht are deja aproximativ 500 de puncte de încărcare de acest fel – iar toate cele viitoare vor fi bidirecționale. Următorul pas este combinarea bateriilor de mașină cu bateriile de stocare staționare pentru a forma o „centrală electrică virtuală”.
„Dacă ați putea combina aproximativ 100 de mașini și 10 baterii staționare, ați avea o capacitate destul de mare de energie electrică pe care o puteți alimenta în rețeaua electrică atunci când este nevoie”, a spus Massink. Și apoi „puteți câștiga bani cu adevărat pe piețele de energie”.
Orașul lucrează cu o inițiativă de partajare a mașinii – We Drive Solar – mai degrabă decât cu vehicule private. Scopul este de a încuraja oamenii să renunțe la proprietatea unei mașini private acolo unde este posibil și să treacă la utilizarea mașinilor comune sau a altor forme de transport.
Soluții
mai rapide IRIS nu este singurul proiect UE care lucrează la reducerea amprentei de carbon a orașelor la scară largă.
Capitala Austriei Viena, Munchen din Germania și Lyon, Franța, au obținut câștiguri de energie curată în cadrul unui proiect numit Smarter Together , care s-a încheiat anul trecut.
Între începutul anului 2016 și jumătatea anului 2021, cele trei orașe au renovat aproape 170 000 de metri pătrați de clădiri, reducând la jumătate consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon ale acestor structuri. De asemenea, au instalat aproape 28 de megawați de producție de energie regenerabilă.
„A fost o modalitate de a testa soluții noi și apoi de a le implementa mai rapid”, a spus Etienne Vignali, co-coordonatorul proiectului.
Accelerarea tranziției ecologice a Europei a devenit o prioritate mai mare de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie. Războiul a întrerupt livrările de petrol, gaze naturale și cărbune către UE, determinând blocul să-și intensifice eforturile de extindere a surselor regenerabile și de conservare a energiei.
În Lyon, Smarter Together a accelerat lucrările care aveau deja loc, a spus Vignali, care este și manager de proiect la SPL Lyon Confluence, o companie înființată de autoritățile orașului pentru a reînnoi un cartier degradat.
Lyon a transformat această zonă defavorizată de mai bine de 20 de ani, înlocuind fostele centre industriale cu noi structuri și spații publice, introducând surse regenerabile și modernizarea clădirilor.
Deși în cartier exista deja o producție solară semnificativă, „mulțumită Smarter Together am reușit să dublăm această producție în câțiva ani”, a spus Vignali.
Un alt succes a fost construcția unui sistem de termoficare care funcționează pe biomasă, un combustibil produs din material organic, inclusiv din plante.
Rezultatele mai rapide au venit nu numai din a avea parteneri în diverse sectoare – inclusiv industrie, mediul academic și administrația locală – ci și din reunirea orașelor pentru a testa opțiuni energetice similare în moduri și contexte diferite, a spus Vignali.
Cereri de date
Proiectul a colectat, de asemenea, date detaliate despre utilizarea energiei, ajutând orașele să îmbunătățească eficiența modernizării clădirilor.
De exemplu, analiza unui bloc de apartamente din Lyon a constatat că s-a pierdut mai multă energie prin conductele de apă caldă prost izolate decât a fost consumată în întreaga clădire.
Evaluările energetice măsoară de obicei doar consumul mediu de energie al clădirilor, mai degrabă decât să studieze de unde provine consumul, a spus Vignali.
Colectarea unor astfel de informații detaliate este dificilă, mai ales pentru că mulți antreprenori de construcții nu au pregătirea necesară pentru a instala contoare de date și senzori.
„Dacă contoarele nu sunt conectate corect, nu primiți date sau date greșite și este complet inutil”, a spus Vignali. „Timpul și efortul necesar pentru a asigura calitatea datelor au fost mult mai mari decât am crezut că vor fi la începutul proiectului.”
Legături locale
Orașele din proiectul IRIS au testat, de asemenea, modernizarea clădirilor și alte modalități de a trece la surse regenerabile și de a reduce consumul de energie.
„Încercăm să demonstrăm noi soluții pentru tranziția energetică la scară de district – ceea ce este necesar pentru a crea cartiere urbane durabile și sănătoase în care oamenii sunt bucuroși să trăiască”, a spus coordonatorul proiectului Massink.
„Dar nu puteți implementa soluții de unul singur – trebuie să vă integrați între sectoare”, a adăugat el.
Orașele proiectului lucrează îndeaproape cu proprietarii de clădiri, furnizorii de tehnologie, guvernele, institutele de cercetare și – nu în ultimul rând – rezidenții.
Pentru Massink, implicarea locuitorilor orașelor este indispensabilă pentru tranziția la energia verde a Europei.