Ultimul lucru care i-a lipsit Capitalei în ultimii 25 de ani au fost ideile. Există zeci de asociaţii şi sute de oameni care au propus lucruri foarte bune pentru a schimba în bine oraşul. Vocea lor a fost uneori mai slabă, alteori mai puternică, dar s-a făcut mereu simţită pentru cine a vrut să o audă.
În schimb, administraţia s-a ridicat de prea puţine ori la înălţimea locuitorilor acestui oraş. Au lipsit responsabilitatea, implicarea şi gospodărirea eficientă a banului public, dar şi un model de conducere în care deciziile importante se iau doar alături de oameni.
Dezvoltarea oraşului se poate realiza numai în parteneriat cu bucureştenii, pentru că o administraţie închisă nu poate răspunde rapid problemelor individuale ale oamenilor. Capitala cred că trebuie privită întrucâtva ca o prelungire a propriei case: trebuie să gândeşti pe termen lung, să iei cele mai bune decizii pentru cei din jurul tău, împreună cu ei, şi să le duci la îndeplinire în timp real.
Primăria Generală nu mai poate fi doar un constatator al problemelor, al neputinţei şi al ineficienţei, aşa că trebuie să treacă de la un model reactiv la unul preventiv. Ştim cu toţii că traficul este imposibil de cele mai multe ori, că aerul în oraş devine irespirabil, că RADET este o gaură neagră, că multe din clădirile centrale vor pica la primul cutremur serios, că spitalele din Bucureşti (printre cele mai bune din ţară!) nu sunt pregătite pentru a face faţă cu bine la nenorociri de amploare. Şi multe altele. Însă administraţia nu câştigă mare lucru dacă dor afirmă aceste lucruri, pentru că treaba Primăriei Generale este să le rezolve. Iar problemele oraşului se pot rezolva prin inteligenţă administrativă şi un parteneriat cu oamenii, prin care aceştia pot avea un cuvânt important de spus în hotărârile semnificative.
De pildă, în urma tragediei de la Colectiv, bucureştenii au declarat răspicat că este nevoie de spitale dotate la standarde contemporane, care să poată face faţă chiar şi celor mai grele cazuri. Din acest punct de vedere, prioritatea mea numărul unu este construirea în Bucureşti a celui mai performant spital municipal din România. Acest spital ar trebui să fie o unitate compactă, autonomă, cu o funcţionalitate integrală (investiţii, diagnostic, tratatement), care ar trebui să le redea oamenilor încrederea în sistemul medical românesc şi să-i facă să renunţe la alternativele mai costisitoare din Viena sau Istanbul. Noul spital va fi conceput astfel astfel încât să asigure asistenţa pentru orice situaţie de urgenţă medicală, dar şi pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară. Nu e un proiect simplu, dar e un proiect care trebuie făcut pentru a rezolva una din cele mai grave probleme cu care se confruntă în acest moment oraşul. Asta nu înseamnă nicidecum că celelelate 19 spitale aflate în administrarea Primăriei vor fi trecute în plan secund. În opinia mea, ele ar trebui să funcţioneze integrat pentru a reduce costurile de achiziţii şi a face mai mult mai profitabilă activitatea lor.
Tot de sănătatea oraşului ţine în bună măsură şi problema traficului, pentru că Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe ale Europei. Străzile supraaglomerate de maşini şi un centru blocat aproape în permanenţă au un impact negativ asupra oamenilor. În fiecare săptămână, un bucureştean pierde cumulat în trafic, aproape o zi lucrătoare, timp pe care l-ar putea petrce alături de cei dragi sau în ipostaze mai productive decât în faţa semafoarelor. Nu mai amintescacum de întârzierea lucrărilor de infrastructură sau decalitatea lor, deoarece fiecare bucureştean, indiferent de zonă, se confruntă cu această problema.
Nu sunt singurele dificultăţi de care se lovesc locuitorii Capitalei. Alimentarea cu energie termică a oraşului este, în prezent, o gaură neagră, din punct de vedere financiar. Se pierd bani şi, peste toate, în fiecare an bucureştenii sunt ameninţaţi că tăierea căldurii, deşi au plătit conştiincios facturile. În prezent, există soluţii nu doar pentru face rentabil RADET şi ELCEN, dar chiar putem scădea tariful cu 30%, dacă TVA pentru energia termică destinată populaţiei va scădea, RADET va fi eficientizat prin eliminarea achiziţiilor supraevualate, reţeaua de transport energetic va fi modernizată,ELCEN va utiliza în special grupurile energetice care funcţionează în cogenerare, dar si alte masuri punctuale care pot aduce beneficii.
Însă pentru orice pretendent la Primăria Capitalei marea provocare constă acum în a veni cu un proiect pentru Bucuresti, convingător pentru oameni şi eficient în practică.