Pentru că primarul Firea a afirmat, în mod fals, că nu a avut susţinerea consilierilor PNL în ceea ce priveşte consolidarea clădirior cu risc seismic, trebuie spus, foarte clar, că PNL susţine, fără niciun fel de discuţie politică, orice acţiune care ajută la rezolvarea problemei clădirilor cu risc seismic.
Ce nu susţine PNL este înfiinţarea de sereleuri ale primăriei, alocări netransparente de fonduri sau insolvenţe lipsite de logică, dar asta bineînţeles că doamna primar general se face că nu pricepe, că nu are nicio legătură cu consolidarea clădirilor pentru care PNL a avut proiecte şi în campania electorală şi în afara campaniei și despre care consideră că este acţiune adminstrativă prioritară.
Primarul Firea are toate pârghiile să facă treabă şi trebuie să se apuce odată să consolideze cele peste 600 de clădiri încadrate în clasele I și II de risc seismic. Iar pentru asta nu are nevoie să se înfiinţeze vreo altă instituţie sau să încarce organigrama primăriei cu alţi politruci.
Valoarea totală a investiției pentru punerea în siguranță a zeci de mii de vieți ar fi de aprox. 400 de milioane de euro. Suma este cu 200 de milioane de euro mai mică, atenție, decât sumele cheltuite, de exemplu, de administrația PSD pentru întreținerea spațiilor verzi din București în perioada 2007-2014, potrivit unui raport al Curții de Conturi. Un calcul simplu, care reiese din statisticile oficiale, arată că suprafața totală a imobilelor încadrate clasele I și II de risc este de aprox. 1,2 milioane de metri pătrați. Tot din datele oficiale rezultă că valoarea medie a costurilor pentru consolidarea unui imobil este de aprox. 350-400 de euro pe metrul pătrat.
Un alt pas extrem de important care trebuie făcut este modificarea legislaţiei, astfel încât ea să prevadă simplificarea procedurilor pentru consolidarea imobilelor din clasele de risc I și II, reducerea birocrației pentru pentru cele aflate în zona protejată a Capitalei, precum şi ajutor pentru persoanele care nu-și permit să-şi schimbe domiciliul pe perioada efectuării lucrărilor.
În plus, este nevoie de o campanie de informare şi în legătură cu imperativul mutării din locuinţa care trebuie consolidată, pentru a-i determina pe oameni să sprijine procesul, cum este nevoie şi de informare în caz de seism. Exerciții de intervenție și simulări s-au realizat foarte puţine şi puțini bucureșteni știu ce trebuie, dar, mai ales, ce nu trebuie făcut în caz de cutremur şi care sunt inițiativele cetățenești care pot ajuta la salvarea de vieți.
Acestea sunt direcţiile de acţiune, iar singurul motiv pentru care până acum nu s-a făcut nimic este din cauză că nu a existat interes din partea niciunei administraţii. Cu responsabilitate, dezbaterea publică despre cutremurul din această săptămână trebuie folosită pentru ca primăria să discute cu oamenii şi să înceapă odată consolidarea. Mai sunt trei luni din acest an şi nu s-a făcut nimic mai mult decât vorbe.
Cristian Buşoi
Preşedinte PNL Bucureşti