La câteva luni după apariția crizei generată de Covid 19, eu cred că este necesar să facem o radiografie a principalelor măsuri luate la nivelul Uniunii Europene. Conside că este o informație utilă, mai ales în contextul în care zi de zi, avem o serie de fake news uri ce au ca obiectiv diminuarea încrederii cetățenilor europeni în instituțiile Uniunii.
1) În domeniul medical:
Comisia a acționat pentru coordonarea și accelerarea eforturilor de achiziție a echipamentelor medicale și a îndreptat finanțarea cercetării spre dezvoltarea unui vaccin.
S-a consolidat stocul comun rescEU de echipamente de protecție pentru distribuirea rapidă a asistenței acolo unde este cea mai necesară.
Comisia Europeană continuă să ia toate măsurile necesare pentru protejarea și salvarea de vieți. Accentul este pus pe asigurarea furnizării de echipament medical și de protecție întoată Europa.
Comisia a lansat patru achiziții comune cu statele membre pentru a facilita și a accelera procesul de achiziție a echipamentelor medicale.
Se pregătește o a cincea achiziție comună suplimentară privind medicamentele UCI, iar achizițiile comune comune pot fi lansate în orice moment, dacă este justificat.
Comisia vrea să sprijine direct sistemele de asistență medicală ale statelor membre în lupta lor împotriva COVID-19 . În acest scop, Instrumentul de asistență pentru situații de urgență, adoptat de Consiliu la 14 aprilie, la propunerea Comisiei, oferă sprijin statelor membre în eforturile lor de a aborda pandemia COVID-19 într-o manieră strategică, coordonată la nivel european și în linie cu principiul consolidării.
Fisa de parcurs ItisafinancingarmheheJointEuropean Roadmap pentru ridicarea măsurilor de retenție COVID-19. Instrumentul de asistență de urgență are un buget de 2,7 miliarde de euro din partea UE. Două proiecte au fost deja selectate și urmează să fie finanțate de Instrumentul de asistență pentru situații de urgență. Primul proiect este o facilitate de 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de produse esențiale legate de sănătate, cum ar fi echipamente de protecție personală, ventilatoare și medicamente pentru prevenirea și tratamentele COVID-19. Cel de-al doilea proiect este un pachet de mobilitate de 220 de milioane EUR pentru transportul pacienților, personalului medical și transportului de marfă de produse, precum materiale medicale și echipament de protecție a personalului
La 15 aprilie, Comisia a emis linii directoare privind metodologiile de testare COVID-19, cu scopul de a sprijini statele membre în utilizarea eficientă a instrumentelor de testare în contextul strategiilor lor naționale și în diferitele etape ale pandemiei, inclusiv la eliminarea treptată a măsurilor de confinare.
La 28 aprilie, Comisia a publicat îndrumări pentru a se asigura că studiile clinice pot continua să aibă loc în UE în timpul pandemiei COVID-19.
Comisia, în cooperare cu Banca Europeană de Investiții (BEI), a analizat alocarea și prioritizarea mijloacelor financiare din cadrul instrumentelor financiare InnovFin. Aproximativ 400 de milioane de euro au fost asigurați pentru finanțare suplimentară și vor fi re-alocate acțiunilor COVID-19 fără a necesita resurse suplimentare din partea Comisiei.
2) În domeniul digital
La 8 aprilie, Comisia a adoptat o recomandare pentru a sprijini strategiile de ieșire prin intermediul datelor și aplicațiilor mobile. Recomandarea a instituit un proces pentru adoptarea unei cutii de instrumente UE pentru utilizarea aplicațiilor mobile pentru urmărirea și avertizarea contactelor la 16 aprilie.
Trei centre europene de supercomputare puternice – situate la Bologna, Barcelona și Jülich – sunt utilizate pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor, tratamentelor și diagnosticărilor coronavirusului. Datele din Programul spațial al UE sunt utilizate pentru o metodă cuprinzătoare, eficientă și rentabilă de a cuantifica impacturile industriale și de mediu ale coronavirusului
3) Transport
Comisia a lucrat pentru a se asigura că mărfurile și lucrătorii transfrontalieri pot continua să se deplaseze pe teritoriul UE
Începând cu 3 iunie, s-a trecut la punerea în aplicare a „Green Lanes ”
Timpul de așteptare pentru transportul de marfă în punctele de trecere Green Lane este de 15 minute sau mai puțin, este îndeplinit în mare măsură.
La 8 aprilie, Comisia a adoptat îndrumări privind repatrierea pasagerilor navelor de croazieră și protejarea echipajelor navelor, incluzând consultanță sanitară, recomandări pentru schimbările echipajului, debarcare și repatriere pentru navigatori și pasageri.
La 29 aprilie, Comisia a adoptat un pachet de măsuri pentru a sprijini sectorul transporturilor rezolvarea problemelor operaționale, înlăturarea sarcinilor administrative și creșterea flexibilității în materie de reglementare. În ceea ce privește aviația, propunerea a autorizat prelungirea contractelor pentru a evita licitațiile complexe și a permis concesiile care vor împiedica blocarea aeroporturilor în cazul în care companiile de gestionare a solului falimentează
4) În domeniu economic- Planul pentru recuperare
În cadrul celei de-a doua părți a mandatului, la 27 mai, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea pentru un plan major de recuperare de 2,4 trilioane de euro. Pentru a se asigura că recuperarea este durabilă, echitabilă, incluzivă și corectă pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune să creeze un nou instrument de recuperare, Next Generation EU, încorporat într-un buget UE puternic, modern și modernizat pe termen lung.
„Next Generation UE” are un bugetî de 750 de miliarde de euro.
Next Generation UE va strânge bani, ridicând temporar plafonul resurselor proprii la 2,00% din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să își folosească ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde de euro pe piețele financiare.
Cadru financiar multianual consolidat pentru perioada 2021-2027.
5) În domeniul agricol
La 4 mai, Comisia a adoptat și a publicat cel mai recent pachet de măsuri excepționale pentru a sprijini în continuare sectoarele agricole și alimentare cele mai afectate de criza coronavirusului. Aceste măsuri excepționale includ ajutoare de depozitare privată pentru sectoarele de lapte și carne, autorizații temporare pentru operatori să se autoorganizeze măsuri de piață în sectoarele afectate, flexibilitatea punerii în aplicare a programelor de susținere a pieței și derogări temporare de la normele de concurență ale UE în lapte, sectoare de flori și cartofi.
În plus, Comisia a propus, de asemenea, să permită statelor membre să folosească fonduri de dezvoltare rurală pentru a compensa fermierii și micile întreprinderi agroalimentare cu sume de până la 5.000 de euro pe fermier și respectiv 50.000 de euro pentru fiecare întreprindere mică.