În 14 ani, doar 18 imobile au fost consolidate. Teatrele, gonite din „casele” lor. Candidatul PNL la conducerea Primăriei Capitalei spune că vrea să demareze un proiect care să fie prioritar pentru bucureșteni
De mai bine de 20 de ani, nimeni nu s-a interesat de soarta oamenilor care locuiesc în blocurile foarte vechi din centrul Bucureștiului, dar nici de faptul că, în fiecare iarnă, bucureștenii tremură de frig în propriile case.
Lipsa de preocupare și responsabilitate a vechilor administrații ale Capitalei au fost piedici pentru punerea în siguranță a locuitorilor acestui oraș.
Puțini știu, dar Bucureștiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa, iar imobilele vechi sunt o adevărată capcană pentru miile de oameni care locuiesc în ele.
Pentru a evita o tragedie în urma unui cutremur de intensitate mare, Cristian Bușoi, candidat la Primăria Capitalei, spune că vreasă consolideze toate clădirile încadrate în clasa I de risc seismic.
Acesta a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că are deja pregătit un proiect pentru demararea acestui program:
„Asum demararea unui mare proiect de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, care să fie prioritatea Bucureștiului. Valoarea totală a investiției pentru punerea în siguranță a zeci de mii de vieți ar fi de aproape 400 de milioane de euro, cu 200 de milioane de euro mai puțin decât sumele cheltuite, de exemplu, pentru întreținerea spațiilor verzi din București în perioada 2007-2014, așa cum bine ne arată un raport al Curții de Conturi”, a declarat Bușoi.
Deși este un proiect foarte mare, politicianul a mai declarat că prioritar pentru funcția de primar al Capitalei este reabilitarea clădirilor, deși costurile sunt mari.
„Legat de costuri, evident că nu poate fi făcut din bugetul municipalității, ci prin împrumuturi pe termen lung de la una dintre instituțiile financiare specializate, fonduri de la bugetul de stat. Dincolo de marele beneficiu al siguranței, un astfel de program va crea locuri de muncă.
672 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic
În plus, propun și modificarea legislației, simplificarea procedurilor pentru consolidare, facilități pentru persoanele care vor fi nevoite să se mute temporar din locuință, dar și a chiriașilor. Primăria Capitalei dispune de 100 de apartamente de necesitate, destinate acestor persoane.”, a mai punctat Cristian Bușoi.
Din anul 2014, clădirile încadrate în clasa a II-a de risc seismic au trecut în clasa I, odată cu modificarea normativului privind riscul seismic. Așa se face că, în prezent, există la nivelul Bucureștiului 672 de clădiri încadrate în clasa I risc seismic. În ciuda acestei situații alarmante, doar 18 imobile au fost consolidate în ultimii 14 ani, din peste 600 cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur de magnitudine mai mare mare.
Gheorghe Mărmureanu ne liniștește
Aproape în fiecare zi, țara noastră este zgâlțâită de mici cutremure. Acesta este un lucru bun, pentru că „vulcanul” din Vrancea nu are timp să se încarce pentru o catastrofă. Tocmai de aceea, potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică a Pământului, românii n-ar trebui să își facă griji.
„Sunt aceleași cutremure, sunt mici. Nu trebuie să ne panicăm. Nu vom avea cutremure mari în următorii ani”, ne liniștește seismologul.
Comercianții au fost somați să-și închidă afacerile
La sfârșitul anului trecut, Primăria Municipilui București (PMB) și-a trimis inspectorii să verifice afacerile care funcționează în clădirile cu risc seismic. Proprietarii a peste 300 de spații comerciale au fost somați să își înceteze activitatea. Cei care nu s-au conformat au primit amenzi între 50.000 și 70.000 de lei. De asemenea, reprezentanții PMB au solicitat primăriilor de sector să interzică emiterea autorizaților de funcționare și să le retragă pe cele în vigoare pentru agenții economici care desfășoară activități permanente și/sau temporare, care implică aglomerări de persoane în spații situate în construcții expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic.
Proprietarii vor consolidarea blocurilor
După marele scandal în care comercianții care își desfășurau activitatea în blocurile încadrate în clasa I de risc seismic au fost somați să își închidă prăvăliile, la atac au ieșit și proprietarii acestor imobile. Nimeni nu aduce în discuții și faptul că aici locuiesc și oameni simpli, angajați sau pensionari care sunt puși în pericol zi și noapte.
„Blocul nostru se află, din anul 2004, în programul de consolidare, au trecut 12 ani și nu s-a făcut nimic. Ne-am săturat să stăm cu frica-n sân și să ne rugăm să nu cădem cu blocul. Numai viața celor care aveau afaceri jos la parterul blocului este importantă? A noastră nu e? Suntem oameni cu toții și ar trebui să ne ajutăm între noi. Vrem consolidarea locuințelor. Ne-am îmbolnăvit din cauza stresului”, ne-a declarat Marin Vlăducu, fostul administrator al unui bloc de pe bulevardul Gheorghe Magheru.
Articol publicat de evz.ro