DA hotărât pentru oncologia personalizată. Aceasta este una dintre misiunile Intergrupului de Luptă Împotriva Cancerului, pe care am onoarea să îl conduc în Parlamentul European. La dezbaterea internă de astăzi, care a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene, pacienți și reprezentanți ai industriei am discutat despre progresele pe care le-au făcut țările UE în acest domeniu, provocările pe care trebuie să le depășim și soluțiile pe care le avem.
Un lucru este cert. UE și-a asumat lupta împotriva cancerului și a acordat acesteia o finanțare fără precedent în Europa, nu doar prin Planul European împotriva bolii (4 miliarde euro), ci și prin Programul EU4Health și Horizon Europe. Mai departe avem nevoie de cercetători, medici și industrie care să lucreze împreună alături și pentru pacienți, dar și de bugetarea adecvată a cercetării. Finanțarea cercetării la nivelul UE reprezintă doar aproximativ 10% din investiția totală în cercetarea biomedicală din Europa. Prea puțin pentru nevoile curente, iar acest lucru trebuie să se schimbe.
Parteneriatul pentru Medicină Personalizată care va fi stabilit în 2023 în cadrul Orizont Europa va evidenția prioritățile pentru cercetare și educație, va sprijini proiecte de cercetare și va face recomandări pentru o mai bună integrare a medicinei personalizate în practica clinică. Noi proiecte de colaborare în calculul de înaltă performanță și inteligența artificială sunt și ele anunțate de Executivul european pentru a sprijini deciziile de tratament și a promova medicina personalizată. Un registru al inegalităților de cancer care va identifica disparitățile și inegalitățile în îngrijirea cancerului între statele membre și regiuni este de asemena în plan și sunt un susținător al acestuia. O mai bună cooperare între statele membre, dar și la nivel regional și local este în același timp esențială și va asigura valoare adăugată pentru politicile de sănătate inovatoare și durabile.
Suntem, așadar, datori să protejăm ceea ce funcționează și să reparăm acolo unde există erori pentru ca pacienții cu cancer să aibă șanse mai mari la o viață lungă și îngrijire de calitate.