Fiecare viață contează, dar viețile tinerilor și ale copiilor ne înduioșează mai mult. Și este firesc sa fie așa. De aceea, probabil că tragedia adolescenților aflați în clubul Colectiv vineri seara a avut o rezonanță atât de puternică și lasă răni adânci, de durată în societatea românească.
O problemă mai puțin dezbătută, în acest context, este cea legată de protecția minorilor. Știm cu toții acum, după nenorocirea petrecută, că este nevoie de o modernizare a localurilor, de o legislație și un control mai stricte, de multe alte lucruri care să nu pună în pericol viața oamenilor.
Însă, nu se vorbește aproape deloc, de fenomenul generalizat al prezenței tinerilor sub 18 ani în baruri, discoteci și localuri. Există o toleranță răspândită pentru acest lucru, deși UNICEF recomandă o protecție sporită pentru minori, văzuți ca o categorie vulnerabilă. De altfel, în mai multe țări europene este interzis complet accesul copiilor în cluburi, baruri și cazinouri. În Spania, de pildă, copiilor le este interzis în mod explicit să intre chiar și în săli de spectacole fără a fi însoțiți de părinți sau tutore, iar în Italia aceștia nu au voie să intre în cinematografe, puburi, pizerrii și teatre seara după ora 21.00.
Acestea pot părea, la prima vedere, măsuri dure, însă sunt măsuri necesare pentru o societate care dorește să-și protejeze cel mai important patrimoniu pe care îl deține: copiii. Statul prin legile și reglementările pe care le impune trebuie să se asigure că această categorie vulnerabilă nu va avea de suferit în urma contactului nefast cu un mediu impropriu dezvoltării lor armonioase. De altfel, lucrul acesta este recunoscut chiar de constituția României care prevede că “tinerii și copiii se bucură de un regim special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor”. Însă de acolo până la fapte concrete e cale lungă și nimeni nu pare că a avut timp până astăzi să se ocupe de soarta copiilor hoinari de prin cluburi și discoteci.
Drama petrecută în clubul Colectiv nu este decât consecința cea mai neagră a neglijenței manifestate în acest domeniu. Dincolo de evenimente catastrofale, zilnic are loc o agresiune constantă îndreptată împotriva copiilor, relevată de statistici uscate. Aproximativ 42% dintre adolescenți au consumat băuturi alcoolice, cel puțin odată în viață, un sfert au fumat măcar odată, în timp ce 3% au descoperit drogurile.
Nu sunt neapărat niște cifre îngrozitoare, dar nu sunt nici date care să te lase să dormi liniștit. E clar că avem de-a face cu o legislație insuficientă și ineficientă privind protecția minorilor împotriva alcoolului, tutunului și drogurilor, acțiuni care le pun în pericol sănătatea. Dar e la fel de limpede că nimeni nu se străduie foarte tare să aplice legile aflate acum în funcțiune.
Cluburile vând țigări și băuturi alcoolice minorilor, nimeni nu verifică acest lucru și aproape toată lumea se preface că nu vede această problemă.
Însă pe lângă măsurile mai dure de control la nivelul localurilor, este limpede că acești tineri au nevoie de alternative și opțiuni reale de petrece a timpului liber. Dar pentru asta este nevoie de programe la nivelul ministerului Educației, dar mai ales al autorităților locale. Din păcate, până astăzi, eforturile primarilor și gospodarilor locali au fost canalizate spre alte directii, iar copiii au luat cu în piept cluburile și o viață pe care nu sunt pregătiți să o ducă fizic și psihic.