Fără două viteze când este vorba despre sănătate. Este mesajul pe care l-am transmis astăzi la Summit-ul pentru îngrijirea sănătății organizat de #Politico. În majoritatea țărilor est-europene, cheltuielile pentru sănătate sunt mai mici de 7%, în România, abia dacă depășim 4 la sută. Nu mai putem continua așa. Ar trebui să creștem cu cel puțin jumătate cheltuielile pe cap de locuitor pentru asistență medicală pentru a ajunge la media pe care o cheltuiesc țările din Vest, care vor investi, în continuare, masiv pentru cetățenii lor.
În cifre, 80% din costurile asistenței medicale din UE sunt legate de boli netransmisibile și re-internări, iar prevenția reprezintă, în medie, doar 3% din totalul cheltuielilor bugetelor de sănătate.
Ca responsabil al Programului pentru Sănătate din UE (EU4Health) am subliniat că acesta trebuie să fie mai mult decât un răspuns la crizele sanitare pe termen scurt, ci și cheia pentru obiectivele pe termen lung: lupta împotriva cancerului, a bolilor cronice, bolilor transmisibile și netransmisibile: cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, diabetul, bolile neurologice și hepatita, rezistența la antimicrobiene, sănătatea mintală și îmbătrânirea, reticența față de vaccinuri, accesul inegal la medicamente și servicii medicale, penuria de medicamente.
O altă prioritate pentru mine, în calitate de raportor, a fost digitalizarea asistenței medicale, în special prin crearea și aplicarea dosarului european de e-sănătate și prin sprijinul pentru crearea și utilizarea viitoarei platforme a spațiului de date medicale.
Pentru sănătatea pacienților și consolidarea sistemelor medicale, EU4Health va lucra alături de alte programe, instrumente și fonduri: cum ar fi Planul UE de combatere a cancerului, Orizont Europa și, în special, Misiunea privind cancerul, Agenda digitală, Facilitatea de Redresare și Reziliență.