Prin publicarea și lansarea în dezbatere publică a bugetului Primăriei Capitalei pentru anul 2016, conducerea interimară a orașului a realizat un exercițiu corect, de transparență față de bucureșteni. Spre deosebire de fosta administrație de stânga a orașului, care a impus cheltuirea discreționară a banului public, în interes personal și de partid, actuala conducere interimară a Bucureștiului își respectă misiunea de a face lumină asupra modului de utilizare a banului public.
Actualul buget trebuie să acopere găurile lăsate de fosta administrație de stânga, în special în domeniul infrastructurii, unde s-au înregistrat pierderi majore de fonduri europene. Au fost dispuse finanțări pentru încheierea lucrărilor începute și lăsate neterminate de fosta administrație, care au depășiri de termene de 2-3 ani. Din cauza proastei administrări pesediste a orașului, cel puțin 132 de milioane de lei din bani europeni au fost deja pierdute din cauza întârzierilor pe care le-au acumulat lucrările la infrastructura Bucureștiului. Lipsa acestor fonduri europene pune acum o presiune suplimentară asupra bugetului orașului.
Cu sau fără bani europeni, Primăria Capitalei trebuie să închidă de urgență șantiere precum pasajul Sudului, care afectează peste 300.000 de bucureșteni și sufocă traficul către una dintre ieșirile importante ale orașului. Gestionarea dezastruoasă a fondurilor europene de către fosta administrație pesedistă s-a răsfrânt în mod direct asupra bugetului orașului, prin irosirea de timp și resurse care puteau fi alocate, de exemplu, pentru dezvoltarea educației și culturii unui oraș care își dorește să devină Capitală europeană.
Salut faptul că actuala conducere interimară a prevăzut finanțare pentru încheierea lucrărilor la Spitalele Gomoiu și Foișor, ambele investiții fiind absolut necesare pentru îndeplinirea în condiții normale a actului medical.
În plus, administrația interimară a Bucureștiului a oprit scurgerea banului public către Administrația Cimitirelor, unde există o anchetă a instuțiilor statului cu privire la sumele de bani primite de fostul primar de la firme care aveau contracte cu cimitirele. În ultimii cinci ani de administrație Oprescu, Administrația Cimitirelor a avut un buget de aproximativ 70 de milioane de euro, iar în ultimul an a beneficiat de aproximativ 18 milioane de euro, alocați pentru contracte cu dedicație.
În ceea ce privește căldura și transportul public în Capitală, două domenii cu adevărat deficitare pentru București, consider că, după alegeri, va trebui asumată o strategie care să privească o investiție în mai mulți pași. Planul asumat de PNL este funcționarea în sistem integrat a RADET si ELCEN. De asemenea, este nevoie de investiții serioase pentru dezvoltarea transportului în comun. RATB trebuie să devină o alternativă comodă, curată, ieftină și ecologică de transport.
Gestionarea cu răspundere a banilor publici este o dovadă de responsabilitate a actualei conduceri a Primăriei Capitalei. Administrația interimară a orașului și-a atins obiectivul de transparență.
Îndemn cetățenii să-și spună opinia legată de întocmirea bugetului pe 2016, pentru a crește participarea și implicarea publică în ceea ce privește problemele care privesc orașul în care trăim zi de zi. Bugetul pentru anul 2016 trebuie privit ca un buget de tranziție către o administrație care își va asuma realizarea, punct cu punct, a dezideratelor comune ale bucureștenilor. Actualul buget este un buget de tranziție între risipa realizată de administrația de stânga și viitorul destin al orașului pe care mi-l doresc construit pe principii sănătoase, de dreapta, liberale.