Ceea ce ieri părea doar o utopie a devenit, astăzi, realitate. Atenția pentru utilizarea hidrogenului albastru în Europa ca sursă de energie prietenoasă cu mediul crește rapid și ireversibil.
Am participat astăzi la o dezbatere cu tema “Trecerea la o economie a hidrogenului. Rolul hidrogenului albastru”, sprijinită de OMV Petron, alături de lideri din industria de petrol și gaze din România, al căror mesaj pentru investiții este puternic și asumat.
În cadrul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, pe care o conduc în calitate de președinte în Parlamentul European suntem foarte interesați să accelerăm tranziția energetică, în special pe tot parcursul pachetului „Fit for 55”, deoarece competențele noastre în domeniul energiei, al politicilor industriale, al noilor tehnologii și al inovării, precum și competența privind politica în domeniul climei sunt interconectate.
Am văzut cu toții studii conform cărora hidrogenul produs din gaze naturale care utilizează CSC poate atinge emisii aproape de zero, comparabile cu cele produse din surse regenerabile, și poate genera, de asemenea, emisii negative prin integrarea bioenergiei (BECCS). Europa poate deveni lider atât în domeniul tehnologiilor electrolizoare, cât și al CCUS, unul nu îl exclude pe celălalt – mai degrabă, așa cum am mai spus, un mix de tehnologii ne crește șansele de a ajunge la zero net.
Utilizarea și dezvoltarea capacităților de producție și stocare a hidrogenului este un subiect care merită urmărit, cu beneficii reale și pentru România.