“Zoom in solutions to solve medicine shortages”, o dezbatere la care am participat ca lider al Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European, unde s-a abordat o problemă extrem de sensibilă, care trebuie rezolvată urgent: lipsa medicamentelor.
Lipsa medicamentelor afectează astăzi mii de pacienți din România și alte state ale Uniunii Europene, iar criza COVID-19 a adâncit și mai mult problemele existente. Cât despre cauze, acestea sunt multiple: începând cu dificultățile de producție, cererea neașteptat de mare – mai ales în perioade de criză sanitară, probleme în lanțurile de aprovizionare și până la problemele financiare.
Până acum, lipsa medicamentelor a fost gestionată de fiecare țară în parte însă este din ce în ce mai clar că avem nevoie de soluții la nivel european.
Printre acestea se numără: relocarea producției de medicamente din statele asiatice în Europa și consolidarea capacităților existente deja în UE pentru a satisface cererea, indiferent dacă vorbim despre medicamente inovatoare, generice și biosimilare. În aceleași timp, trebuie să implicăm mai mult în rezolvarea acestei probleme Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), mai ales atunci când lipsa medicamentelor afectează mai multe state membre. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de invesții masive în cercetare și inovare, pentru a rămâne competitivi pe piața farmaceutică internațională și a le oferi pacienților europeni garanția că au permanent acces la cele mai noi și eficiente tratamente și vaccinuri.
Foto: Freepik